Foto: TT

Fem frågor om vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Läkemedelverket: är det oftast bättre att vaccinera sig än att riskera att få sjukdomen, finns det kemikalier i vaccin och mörkar inte myndigheterna biverkningar.

1. Är det inte bättre att få sjukdomen?

Många infektionssjukdomar kan, efter att man har haft den, ge ett starkt skydd mot sjukdomen för resten av livet. Vaccination bygger på samma princip, men om man insjuknar riskerar man också att drabbas av mycket allvarliga följdsjukdomar (till exempel hjärnhinneinflammation efter mässling). Bär man på smittsamma sjukdomar kan man också smitta andra, vilket kan vara mycket allvarligt för personer med till exempel nedsatt immunförsvar.

2. Mörkas biverkningarna av myndigheterna?

Nej. Alla inrapporterade biverkningar samlas i en databas och kan begäras ut. Biverkningarna kodas om till MedDRA-termer (Medical Dictionary for Regulatory Activities), det vill säga ett internationellt system för att koda bland annat olika sjukdomstillstånd och diagnoser. I olika sammanställningar och referat till inrapporterade biverkningar kan det då uppfattas som att man inte registrerat vissa typer av biverkningar.

3. Kan vaccinet smitta dig med sjukdomen?

Det har förekommit. Då har det handlat om händelser historiskt då man under vaccintillverkningen inte lyckats försvaga eller avdöda smittämnet i vaccinet. Då har man orsakat sjukdomsutbrott genom vaccination. Moderna vacciner tillverkas utifrån strikta kvalitetskrav och beprövade tillverkningsprocesser. Varje enskild tillverkningssats av ett vaccin måste kvalitetstestas innan tillverkaren får sälja det.

4. Innehåller vacciner giftiga kemikalier?

Nästan alla läkemedel innehåller hjälpämnen och några av dessa kan – liksom de flesta kemikalier – i större mängd medföra hälsorisker. Gränserna för hur mycket av varje hjälpämne ett vaccin får innehålla är satta med mycket god marginal för att inte utsätta individen för någon risk.

5. Måste man vaccinera sig?

Nej, det är helt frivilligt, och därmed också ett viktigt beslut som man måste ta. Nyttan med vacciner är idag väldokumenterad att både myndigheter, sjukvårdspersonal och många andra yrkesgrupper och organisationer. Därför rekommenderas vaccination. Detta kan missuppfattas som att ”man måste”, men så är inte fallet.

Fler frågor och svar

Du hittar fler frågor och svar på Läkemedelsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.