– Det finns alltid en fara när barn är utan uppsikt, oavsett var det befinner sig, säger utbildningschef Margaretha Danielsson. Foto: Malmö stad

Femårigt barn försvann från förskola i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn på en förskola i Malmö saknades vid hämtningen i måndags. Barnet hittades efter en stund av personalen utanför förskolans område, nära en trafikerad väg. 

– Vi ser allvarligt på detta och utreder hur det kunde ske trots riktlinjer och rutiner, säger förskolechef Caisa Olofsson. 

Det är oklart hur länge barnet, fem och ett halvt år gammalt, varit borta. 

Skriva vad de gjort

– Alla i personalen ska skriva ner i detalj vad de gjort under eftermiddagen och när de sett barnet. Utredningen är ännu inte klar, säger Margaretha Danielsson, utbildningschef i stadsområde Väster. 

Har barnet utsatts för fara då det var försvunnet? 

– Det finns alltid en fara när barn är utan uppsikt, oavsett var det befinner sig, säger Margaretha Danielsson. 

Tillkallade polisen

Personalen tillkallade omedelbart polisen då det stod klart att barnet var borta.  

Skriftlig information om incidenten delades också ut till samtliga föräldrar. 

– På måndagskvällen pratade vi med hemmet och med barnet som då var lugnt. Vi är så tacksamma över att det var oskatt, säger Margaretha Danielsson. 

Kommer rutinerna på förskolan nu att ändras? 

– Om vi ska ändra eller gå igenom dem med personalen får vi se. Rutinerna behöver helt klart aktualiseras, och vi måste utreda hur det kunde hända, säger Margaretha Danielsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.