Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är komplicerade veckor vi står inför” – Hör polischefen om säkerhetsläget vid Eurovision Foto: Johan Nilsson/TT Erik Rönnqvist/SVT

Fest, protester och avstängningar – det här händer i Malmö under Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktas världens blickar mot Malmö. Samtidigt som Eurovision song contest hålls väntas stora demonstrationer i staden. SVT har tagit fram en karta med de stora händelserna under Eurovisionveckan.

Över 100 000 besökare väntas till Malmö de kommande dagarna – runt om i staden ordnas storslagna fester, uppvisningar och evenemang. Men samtidigt som firandet pågår planeras omfattande protester.

Eurovision song contest 2024

I centrala Malmö kommer en marsch att hållas för att protestera mot att Israel får delta i tävlingen, arrangörerna och polisen har uppskattat att omkring 40 000 personer kan komma att delta.

Samtidigt – bara några kvarter därifrån ska en manifestation hållas till stöd för Israel.

Avstängda gator och stort säkerhetspådrag

För att genomföra allt säkert har polisen förberett sig minutiöst. Insatsen uppskattas bli en av de största någonsin i södra Sverige. Personal från stora delar av Sverige har kallats in och de stöttas också av kollegor från Danmark och Norge.

Bombhundar har genomsökt såväl arenan som hotellen i närheten, väskförbud råder vid flera evenemang och vissa gator respektive parkeringar kommer att stängas av för trafik.

Genom att klicka på rubrikerna i kartan kan du läsa mer om vad som händer i Malmö under Eurovisionveckan, vilka gator som stängs av, var festerna är och var demonstrationerna kommer att hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet