Idag är det dags för den återkommande Skånsk Naturfotofestival i Hässleholms Kulturhus. Festivalen är mötesplats för fotografer och andra med intresse för djur och natur. Förra festivalen (2014) drog 1500 besökare på en dag.
Vi träffade festivalgeneralen Anita Champell för en pratstund om det skånska fotoklimatet och dagens festival.
Vad är nytt på årets fotofestival?
Festivalen har internationaliserats. Vi vill nå en bredare publik och gärna utanför Sveriges gränser. Vi vill också locka till oss stora internationella namn som föredragshållare, få in nya perspektiv från andra länder. Programmet finns nu översatta till engelska och tre av våra fotoföredrag hålls på engelska. Så man måste inte kunna svenska för att besöka festivalen.
Ni har lyckats få hit en del namnkunniga fotografer?
Ja, en gigant inom spansk fotografi, José Benito Ruiz, och en finsk fågelfotograf i världsklass, Markus Varesvuo. Båda är Wild Wonders of Europe Fotografer och flerfaldigt prisbelönta för sina bilder. Och en ganska udda fotograf, en professor i marinbiologi, Fredrik Pleijel.
Vad är du mest nöjd med?
Att få hit så namnkunniga fotografer och att kunna erbjuda ett så varierat program. På lördag kan vi erbjuda sex föredrag och två naturfoto utställningar (en av dessa där 48 kvinnliga svenska naturfotografer ställer ut) ,
Hur ser fotoklimatet ut i Hässleholmstrakten?
Ganska god. Det är inte mina hemtrakter, men min naturfotoklubb PhotoNatura är baserad i Hässleholm med medlemmar som Brutus Östling och Tobias Dahlin och så finns Hässleholms Fotoklubb och Göinge Biologiska Förening.
Om man nu går i fototankar. Har du några tips för att komma igång med sitt fotograferande?
Det beror ju på vad man vill med sitt fotograferande, men har man allvarliga intentioner så hitta en suverän lärare, som José Benito Ruiz, och hoppas inte på att utrustningen skall ”fotografera åt dig”. För att bilden skall bli bra krävs både tid och kunskaper t.ex. om bildkomposition. Gå gärna med i en klubb. Är det en bra klubb kan man få både hjälp, inspiration och stöd – det hjälper en att utvecklas, avslutar Anita Champell.