Behrooz Hamzehi berättar om ett ökat intresse för att hyra Amiralen från personer som bor i Danmark. Foto: Ida Roos/SVT

Han hyr lokal till festsugna danskar som vill runda coronaregler

Uppdaterad
Publicerad

För att hindra coronaspridningen har Danmark långtgående restriktioner för hur många som får samlas – och det gäller även privata fester. På andra sidan sundet finns inte motsvarande regler, och nöjesstället Amiralen i Malmö har nu märkt ett ökat intresse från privatpersoner i Danmark.

Behrooz Hamzehi är uthyrningsansvarig på Amiralen i Malmö och har fått flera förfrågningar från personer som bor i Danmark om att få hyra lokalen för privata fester.

Behrooz Hamzehi tror att det ökade intresset beror på att det inte är möjligt att hålla lika stora fester i Danmark just nu.

– Jag har inte frågat dem men det måste vara så, säger han.

För en månad sedan hölls en bröllopsfest med 150 gäster. Flera av gästerna var bosatta i Danmark.

– Vi kan ha bra avstånd här så det var hur bra som helst, säger Behrooz Hamzehi.

I Danmark har gränsen för hur många personer som får samlas för privata fester successivt minskat. I nuläget är det högst 10 personer som gäller, medan det i Sverige inte finns någon motsvarande gräns.

Olika regler

Simon Alskans är miljöinspektör på Malmö kommun. Han berättar att kommunens möjlighet att bedriva tillsyn styrs av i vilken grad det är festdeltagarna själva eller näringsidkaren som hyr ut som står för det som händer under arrangemanget.

Är det näringsidkaren som står för matserveringen kan miljöförvaltningen bedriva tillsyn för att kontrollera trängsel.

– Men om festdeltagarna gör allt själva kan vi inte göra det, säger Simon Alskans.

När det gäller just Amiralen har han löpande kontakt med Behrooz Hamzehi och vid kommande arrangemang ska miljöförvaltningen göra en bedömning från fall till fall om hur privata de kan anses vara.

Smittskyddsläkaren bekymrad

Region Skånes biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck är bekymrad över intresset för att komma hit för att festa.

– Det är olyckligt att man samlas i stora sällskap, säger han och menar att det är olämpligt med denna typ av folksamlingar.

Behrooz Hamzehi tänker inte neka fortsatt uthyrning till kunder från Danmark.

– Jag håller mig till rekommendationerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.