Fia snabbaste skånska till Mora

Uppdaterad
Publicerad

339 skånska tjejer var anmälda till dagens Tjejvasa – startskottet på Vasaloppsveckan. Fia Jobs var snabbast och blev 44:a – av 10 000 åkare.

I fäders spår för framtida segrar – så står det på den legendariska målportalen i Mora, men sedan många år tillbaka är det även mödrars spår eller tjejers spår. Totalt var det närmare 10 000 tjejer som antog utmaningen att köra 30 km från Oxberg till Mora.

Klockan 9 i morse gick starten för årets Tjejvasa, den 25:e i ordningen. Lundatjejen Fia Jobs (i vitt på stillbilden) tävlande för Ski Team Skåne tog sig i mål som snabbaste skånska med tiden 1:37:22, 12 minuter efter segrande Susanne Nyström från Laisvall, loppets verkliga dominant som nu tog sin sjätte seger på sju år. Plumpen i protokollet kom 2011, då hon ”bara” blev tvåa.

– Det kändes bra idag, lite trögare än förra året då det var rekordsnabba spår, då gjorde jag mitt bästa lopp någonsin, konstaterade Fia Jobs efter målgången som var hennes fjärde i ordningen. Den femte kommer redan nästa helg, då hon och 45 andra från Ski Team Skåne, ger sig ut på långa Vasaloppet, 90 km.

– Jag var 65:a förra året och siktar på topp 50 men topp 30 är mitt drömmål, berättar Fia.

Mest rullskidor

Undertecknad tycker att det varit mycket vitt på marken i Skåne i vinter, men Fia håller inte med utan förberedelserna har mestadels handlat om rullskidor plus några träningsläger med klubben.

På SVT:s bilder från målgången ser man hur Fia går i mål, slagen med endast en sekund av tre andra skidåkare.

– Jag låg och försökte komma ikapp en klunga men det var först 2 kilometer från mål som jag fick kontakt. Jag hann om några men inte alla, säger Fia Jobs:

– Jag tänkte att jag inte fick ge upp och att det gällde att plocka så många placeringar som möjligt.

Sydnytt önskar Fia lycka till i spåren även nästa söndag i långa Vasaloppet – och detsamma gäller förstås övriga 551 åkare som är hemmahörande i Skåne. Totalt ställer 15 800 skidåkare upp i loppet!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.