Foto: Tomas Oneborg/TT

Fick allvarligt hjärtfel av borrelia

Uppdaterad
Publicerad

En vårdcentral i Malmö missade att en patient led av borrelia. Hade inte patienten själv sökt vård akut senare samma dag hade han kunnat dö, konstaterar vårdcentralen i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Patienten sökte sig till vårdcentralen eftersom hans högerfot några veckor tidigare rodnat. Rodnaden hade spritt sig upp till knäet med sen försvunnit. Efter det hade patienten känt extraslag på hjärtat från och till.

Vårdcentralen bedömde att patienten hade haft en hudinfektion och tog ett EKG som bedömdes som godartat. Sen skrev man en remiss för att patienten skulle få göra arbets-EKG och skickade hem honom.

Riskerade hjärtdöd

Senare samma dag sökte patienten akut vård på grund av allvarliga rubbningar i hjärtrytmen. Det visade sig då att patienten hade borrelia, han fick behandling och blev bra.

Hade inte patienten själv sökt akut hade han han kunnat drabbats av livshotande arytmier och hjärtdöd, skriver vårdcentralen i sin Lex Maria-anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.