Johanna Hansson arbetar som kock på en förskola. I november och december var hon sjukskriven 25 procent och ansökte om sjukpenning, cirka 8 000 kronor efter skatt.
I mitten på januari fick hon ett sms från Försäkringskassan där det stod att hon skulle få 29 734 kronor i ersättning.
– Jag fick hel sjukpenning fast jag bara hade ansökt om en fjärdedel. När jag sedan skulle betala tillbaka pengarna ville Försäkringskassan ha mer pengar än vad jag fått, säger Johanna Hansson.
Betalade tillbaka
Försäkringskassan skrev ett brev till Johanna där det står att hon ska betala tillbaka 32 319 kronor.
– De ber om ursäkt och skriver att de har gjort fel men att jag trots de ska betala tillbaka drygt 2 500 kronor mer än vad jag har fått utbetalt, säger Johanna Hansson.
I sitt brev till Johanna skriver Försäkringskassan att ”sjukpenning är en skattepliktig ersättning. Det innebär att Försäkringskassan drar av skatt och betalar in den till Skatteverket. Försäkringskassan får inte tillbaka skattepengarna från Skatteverket när vi beslutar att du ska betala tillbaka ersättningen. Pengarna finns i stället på ditt skattekonto hos Skatteverket. Därför ska du betala tillbaka bruttobeloppet.”
– Varför ska jag ligga ute med pengarna till nästa år när jag inte har gjort något fel, undrar Johanna Hansson?
”Förändringar i skattelagstiftningen”
Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, svarar så här:
– Det här är ingenting som vi själva har hittat på utan det har sin grund i de förändringar som gjorts i skattelagstiftningen första januari i år.
Han säger att Försäkringskassan i sitt remissvar till regeringen har påpekat att dessa problem kan uppstå.
De nya reglerna gäller både för myndigheter som betala ut skattepliktiga ersättningar och för privata företag. Varje månad ska de betala in skatt på individnivå till Skatteverket. Syftet är att Skatteverket snabbt ska få in sina skattepengar. Den enskilde kan begära jämkning och betala mindre i skatt kommande månader.
– Det är lättare för privata företag att reglera om det blir fel en månad. Svårare för en myndighet, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.
Hon påpekar att reglerna kanske måste ses över så att ”välfärdsmyndigheter” kan betala tillbaka till enskilda personer om det blir fel, som i Johanna Hanssons fall.