Eric och Hanna-Maria Verdonck Foto: Privat

Opererades akut i Malmö – fick ordna sjuktransport hem själv

Publicerad

Eric Verdonck från Skövde blev akut sjuk i tarmvred när han var på jobb i Malmö. På Skånes universitetssjukhus opererades en meter av tunntarmen bort. När han sedan skulle skickas hem ansåg läkaren att han själv kunde ta tåget.
– Hon sa att han kunde väl lägga sig ner på tåget, berättar hans fru Hanna-Maria Verdonck.

Under en jobbresa i Malmö fick 44-årige Eric Verdonck akuta magsmärtor. Vid ett första besök på Sus trodde läkarna att han drabbats av gallsten och han skickades tillbaka till sitt hotell där smärtorna dock tilltog. Natten till den 7 augusti opererades han sen akut för tarmvred. Utöver en meter tunntarm togs också en decimeter av tjocktarmen bort, berättar Hanna-Maria Verdonck.

Hemlandstinget skulle stå för kostnaden

En vecka senare var det dags för hennes make att skickas hem till Skövde. Hans hemlandsting, Västra Götaland, skulle stå för transportkostnaden.

– Eftersom han var sängliggande skulle det vara en liggande transport, säger Hanna-Maria Verdonck.

Västra Götaland ville flyga hem Eric Verdonck eftersom det var en lång resa. Men den ansvarige läkaren på Sus ansåg, enligt Hanna-Maria Verdonck, att det inte var medicinskt motiverat med flyg. Han kunde själv ta taxi, buss och tåg hem till Tibro.

– Och det är alltid den ansvarige läkaren som avgör hur patienten kan transporteras, säger Sven Karlsson, chefsläkare på Sus.

Bekostade transport själv

Enligt Hanna-Maria Verdonck hade hennes man svårt att sitta upp själv och att spänna ett säkerhetsbälte över såret på magen skulle vara smärtsamt.

I det läget beslöt företaget där Eric Verdonck arbetar att bekosta en liggande transport med bil mellan Malmö och Skövde.

– De ville få hem honom så snabbt som möjligt.

Uppmanar familjen att anmäla    

Chefsläkaren Sven Karlsson vill inte uttala sig om fallet men säger att ”det är olyckligt när patienter kommer i kläm”. Han uppmanar familjen att anmäla förloppet  till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

-Det är viktigt att få en analys av händelsen för att se om det har begåtts något fel.

En anmälan kommer att lämnas in till IVO bekräftar Hanna-Maria Verdonck.

– För så här får det inte gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer