Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visit Trelleborgs VD Maarja Edman med den fiktiva parkeringsboten. 0kr i böter men en vänlig hänvisning att du bör parkera din bil annanstans. Foto: Maria Petersson/SVT

Trelleborgs kommun vill få fler att parkera rätt – med fejkade p-böter

Uppdaterad
Publicerad

När det infördes nya parkeringsregler i hamnen vid Smygehuk ville Trelleborgs kommun påminna på ett vänligt sätt – utan att behöva lappa bilar. Då föddes iden till den fiktiva parkeringsboten.

Responsen har varit överväldigande positiv enligt Visit Trelleborgs vd Maarja Edman.

– Många besökare har blivit glada. Vi har fått en negativ kommentar, han var lite putt över att ha fått en riktig parkeringsbot i Trelleborgs stad. Så där måste vi vara noga med att säga att det bara gäller här i hamnen i Smygehuk, säger Maarja Edman.

Kan komma att användas på fler ställen

Det har tryckts upp 300 stycken men hittills har bara ett 50-tal av låtsasböterna används.

– Det här kan vara ett verktyg vi även använder framöver. Som kommun är vi inte ute efter att tjäna pengar på att lappa och i detta läge har det visat sig att den vänliga metoden har fungerat betydligt bättre, säger Maarja Edman.

I klippet ovan hör du mer från Maarja Edman samt några besökare på Smygehuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.