Sjuåriga Emma Jansson är den sista tillsammans med sin årskull som kommer få läsa finska i förskoleklass i Malmö. Foto: Julia Ericson/SVT

Finska mammor i Malmö: ”Låt barnen läsa finska i förskoleklass”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Malmö är en förvaltningskommun för det finska språket tas finskundervisningen bort i förskoleklass. Nu överklagar finska föräldrar beslutet.

– Varför ska man ha en lag när den inte följs? undrar Taru Viinikainen, en av föräldrarna som överklagat.

Malmö stad har beslutat att slopa all modersmålsundervisning för barn i förskoleklass från och med hösten 2020.

– Vi har vänt och vridit på frågan men till slut blev rekommendationen från grundskoleförvaltningens jurister att principen om likställdhet, alltså att alla kommuninvånare ska behandlas på samma sätt, ska gå före nationella minoriteters rättigheter, säger Sara Wettergren (L), grundskolenämndens ordförande.

Hävdar att Malmö bryter mot lagen

Malmö är förvaltningskommun för det finska språket, vilket ger finskan särskild status, enligt lagen.

Flera finska mödrar med barn i förskoleklass har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten, då de anser att kommunen går emot lagen när man tar bort språkundervisningen i förskoleklass.

I förskolan erbjuds idag finska barn att få undervisning ett par timmar i veckan och likadant från årskurs ett till nio, men det kommer att bli ett glapp i förskoleklass.

Taru Viinikainens dotter Emma går i förskoleklass just nu och tillhör den sista årskullen som får läsa det nationella minoritetsspråket.

– Om man är ett helt år utan undervisning så kommer det inte att räcka, säger Taru Viinikainen.

Testa lagen

– Lagen har funnits i 20 år men har aldrig prövats i domstol. Vi vill pröva den, säger Taru Viinikainen.

Föräldrarna menar att grundskoleförvaltningens jurister hänvisar till en praxis som inte finns.

– Väljer förvaltningsrätten att ta upp ärendet och ge de finska mammorna rätt välkomnar jag beslutet och vi ändrar tillbaka, avslutar grundskolenämndens ordförande Sara Wettergren (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.