Döda fiskar vid avloppsreningsverket i Källby. Foto: Andreas Lagerblad, VA Syd

Fiskdöd i Källby dammar – hundratals döda

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången i sommar har hundratals döda fiskar hittads vid avloppsreningsverket i Källby. Nu ska VA Syd se över sina rutiner för vattenkvalitén i dammarna.

När personalen på avloppsreningsverket i Källby, utanför Lund kom till jobbet i måndags möttes de av en tråkig syn.

– Mellan 400 och 500 döda fiskar påträffades i två av de sex dammar som utgör sista delen av reningsprocessen av avloppsvatten. Självklart är det tråkigt och vi beklagar verkligen detta, säger Andreas Lagerblad, avdelningschef för avloppsvattenavdelningen på VA Syd., säger Andreas Lagerblad.

Värme och slam

Orsaken till fiskdöden är enligt VA Syd en kombination av sommarens värmebölja och ett utsläpp av slam i samband med helgens kraftiga regn.

– När det regnade kraftigt under helgen ökade flödet genom dammarna vilket gjorde att mer bioslam tog sig ut i dammarna och försämrade miljön tillfälligt, säger Andreas Lagerblad.

Andra gången i sommar

Även tidigare i sommar påträffades döda fiskar i dammarna. Den gången var ledde en driftstörning till ökade halter av fosfor och kväve i vattnet, vilket tros ha kostat fiskarna livet. Trots att det hänt två gånger i sommar menar Andreas Lagerblad att det inte hör till vanligheterna.

– Absolut inte. Det är väldigt ovanligt. Vi har aldrig tidigare sett så mycket växtlighet i dammarna som i sommar och vi tror att den kraftiga ökningen har bidragit till syrebrist i vattnet.

Nu ska VA Syd se över sina rutiner och mätmetoder för vattenmiljön i dammarna.

– Vi har pratat med experter på fiskar och biologi om vad vi kan göra och även om vi nu har normala värden i dammarna igen så ökar vi våra provtagningar för att analysera vattnet i dammarna. Då kan vi förhoppningsvis snabbare se den här typen av förändringar och motverka dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.