Långörad fladdermus. Foto: Anders Hedenström

Fladdermusens öron kan hjälpa flygtekniken

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Lunds universitet har jämfört hur mycket energi som går åt för fladdermöss att flyga beroende på om de har stora eller små öron. Nu ska de nya rönen hjälpa drönarna att flyga bättre.

Stora öron ökar luftmotståndet och gör att långörade fladdermöss ödslar mer energi än de med små öron. Men de stora öronen är bra för lyftkraften och hörseln.

Just bra hörsel är en förutsättning för att fladdermössen ska kunna uppfatta ekon av ljudvågor de sänder ut för att pejla in exempelvis var byten befinner sig.

”Flyga så effektivt som möjligt”

Forskningsresultaten visar alltså att de stora öronen har både för- och nackdelar och troligen har evolutionen gjort en kompromiss.

– Det handlar om att flyga så effektivt som möjligt men också om att ekolokalisera så bra det bara går. Som fladdermus kan man inte vara bäst på båda delarna, säger Christoffer Johansson Westheim, lektor vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Resultaten visar också hypotesen att fåglar flyttar längre och mer eftersom de sparar energi eftersom de inte har några öron som bromsar farten.

Kanske kan den här fladdermusforskningen i framtiden bidra till att drönarna kan flyga bättre.

– Ska man ha saker som sticker ut från flygkroppen kan man försöka konstruera dem så att de skapar lyftkraft. Ungefär som stora fladdermusöron, säger Christoffer Johansson Westheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.