Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filip Persson (SD), ordförande i SD i Bromölla, var inte förberedd på beskedet. Foto: Johan Nilsson/TT och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Fler avhopp från SD i Bromölla – ordföranden: ”Kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Fler SD-politiker i Bromölla lämnar sina politiska uppdrag. Ytterligare tre avsägelser kom in till kommunkontoret under tisdagen. Samtidigt står det klart att socialdemokraten Jenny Önnevik tillfälligt tar över posten som kommunstyrelsens ordförande.

Under måndagen kom beskedet att SD:s kommunalråd Eric Berntsson lämnade sitt uppdrag med omedelbar verkar. I sin avsägelse anger han personliga skäl och skriver att han samtidigt avsäger sig sitt arvode, också det med omedelbar verkan.

När SVT når honom på tisdagsmorgonen är han fortfarande fåordig om anledningen till avhoppet.

– Jag har ingen ytterligare kommentar, säger han.

Filip Persson (SD), ordförande i Sverigedemokraterna i Bromölla, blev förvånad när han nåddes av beskedet.

– Det kom lite som en chock, säger han.

Val av ny ordförande

Kommunalrådets avsägelse blir ett ärende för kommunfullmäktige, som också ska välja en ny ordförande till kommunstyrelsen.

– Vi avvaktar den politiska hanteringen av frågan och jobbar på som vanligt, säger kommunchef Marie Wäppling i ett pressmeddelande.

Under tisdagen kom alltså ytterligare tre avsägelser från SD-politiker. En av dem är Gudrun Bengtsson som suttit som ordförande i omsorgs- och vårdutskottet. Hon säger att hennes beslut inte har med kommunalrådets avhopp att göra.

– Jag fick reda på hans avhopp via radion igår. Jag lämnar mina uppdrag av hälsoskäl. Det har ingenting med något annat att göra.

Hon väljer att sitta kvar som huvudman i Ivetofta sparbank.

Anger personliga skäl

Även Linda Väbro och Andreas Väbro avsäger sig sina uppdrag. Hon har suttit som ledamot i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Hon har också varit ordförande i Bromöllahem.

Andreas Väbro har varit ersättare i kommunfullmäktige. Båda anger personliga skäl för sina avsägelser.

– Det är privata skäl. Det har inget med de andra avhoppen att göra, säger Linda Väbro till SVT.

Filip Persson (SD) säger att han har förståelse för besluten, men påpekar att partiet kommer arbete för att fortsätta bedriva sin politik i kommunen.

– I vilken form vi ska göra det får vi diskutera på ett extrainsatt gruppmöte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer