Flest av de barn som vräks i Sverige bor i Skåne. Huset på bilden har inget med texten att göra. Foto: Johan Nilsson / TT

Flest barn vräks i Skåne

Publicerad

Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder fortsätter att öka. Flest barn i Sverige har vräkts i Skåne under första halvåret 2019, visar nya siffror från Kronofogden.

Första halvåret 2019 vräktes fler barn i Skåne än under samma tid ifjol. Av de 53 barn som vräktes bodde 24 av dem i Malmö.

– Vi såg ett trendbrott redan vid halvårsskiftet förra året. Det är bekymrande att utvecklingen fortsätter åt fel håll, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

Efter de senaste årens minskning av antalet barn som berörs av vräkning, vände siffrorna uppåt under förra året, en trend som håller i sig. Det totala antalet barn berörda av vräkning har ökat från 231 till 253 barn.

Ökningen av antalet barn är betydligt större än antalet vräkningar, det kan förklaras med att det i vissa fall finns många barn i en familj som vräks, enligt Kronofogden.

I Skåne var antalet vräkningar 23 stycken och antalet barn som drabbades 53, samma antal vräkningar var det i Stockholm men där handlade det om 39 barn.

Av de 23 vräkningarna i Skåne gjordes 10 i Malmö. I Göteborg vräktes 5 och i Stockholm 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.