– Tidigare tycker jag att vi diskuterade mer patienter och hur vi ska jobba bra och resurseffektivt på vårdcentralen, men nu överskuggas nästan samtliga möten av att vi ska tänka på att spara pengar eller tänka på det ekonomiskt bästa inom de medicinska ramarna, säger han till radion.
Vårdcentralen Måsen gick back med en miljon kronor under det första kvartalet i år. Hittills i år har 95 procent av de offentliga vårdcentralerna i Skåne gått med underskott, och förra året var det 65 procent som visade på röda siffror.
Region Skåne har ökat kraven på hur stor del av patienternas öppenvård som tas omhand av primärvården, vilket är en förklaring till att allt fler vårdcentraler har gått back de senaste åren.
Det har lett till att vårdcentralerna pressas att få in ersättning på andra sätt.
Eftersom politikerna har valt att belöna hembesök, görs allt fler sådana av ekonomiska skäl, säger Fredrik Modig till Sveriges Radio.
– Vi gör hembesök för minsta lilla. Tidigare har en distriktssjuksköterska ute i hemsjukvården eller äldreboendet som diagnostiserar till exempel ett eksem bara kunnat ringa och vi har skrivit ut behandling. Det tar vi nu som ett hembesök, och läkaren åker hem och tittar på detta. Det blir en kostnad för patienten, för systemet och vi höjer vår ekonomi på vårdcentralen, säger han.
En annan effekt är att det finns risk för att man pressas att sätta överdrivna diagnoser, då sjuka patienter genrerar pengar.
Oppositionen kritisk
Region Skånes Ulrika Heindorff (M), som är andre vice ordförande i beredningen för primärvård, ser allvarligt på förlusterna.
– Det är dags att på allvar börja diskutera förlusterna i välfärden. Förlusterna i den offentliga primärvården snedvrider konkurrensen och missgynnar de vårdcentraler som sköter sig och gör ett gott arbete samt de som vill starta upp nya vårdcentraler, skriver hon till SVT Nyheter Skåne.
Hon tycker att det är det är dags att se över ersättningsystemet.
– I dagsläget går stora delar av resurserna till de etablerade vårdcentralerna som inte sköter sin ekonomi. Det är dags att se över de vårdcentraler som går back år efter år och dagens ersättningssystem, så att de vårdcentraler som sköter sig och är uppskattade bland patienterna gynnas framöver, skriver Ulrika Heindorff (M).