Polistillslag mot skrothandlare i jakten på stulna katalysatorer

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen hade polisen i Malmö en gemensam myndighetsinsats mot handeln av stulna katalysatorer. Under insatsen blev fyra personer anhållna misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Under de senaste åren har antalet stölder av katalysatorer ökat i Skåne, enligt polisen.

– Det beror på att värdet på ädelmetaller har gått upp och då blir det intressant för tjuvar att stjäla katalysatorer helt enkelt, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i Region Syd.

Polisen genomförde kontroller hos företag inom skrothandeln. Totalt gjorde man besök hos 13 företag och var också på plats vid Lernacken i Malmö, där fordon genomsöktes för att hitta stulna katalysatorer.

Inte alltid organiserat

Förutom kontroller slog polisen även till mot en lägenhet där man hittade ett antal katalysatorer, men också stora summor kontanter som polisen tror hänger ihop med den illegala handeln med katalysatorer. Två män och två kvinnor blev anhållna.

Calle Persson, vid polisen, säger att stölderna av katalysatorer inte alltid är organiserade.

– Det kan vara vanliga tjuvar som har hittat ett nytt sätt att tjäna pengar på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.