Foto: Linda Fridh

Fler lämnar än går in i Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan fick i augusti i år drygt 900 nya medlemmar, vilket är den högsta siffran sedan maj 2016. Men det är mångdubbelt fler som varje månad väljer att lämna kyrkan.

När Svenska kyrkan skiljdes från staten 2000 var drygt 80 procent av svenska folket medlemmar. Nu är det drygt 60 procent. Kyrkan arbetar med att värva fler medlemmar och under årets åtta första månader har närmare 6.000 personer blivit nya medlemmar i  Svenska kyrkan.

Det är dock mångdubbelt fler som varje månad sedan skilsmässan från staten väljer att gå ur Svenska kyrkan. Under årets åtta första månader har 43.461 personer valt att gå ur Svenska kyrkan.

LÄS MER: Långa köer till vallokaler i Skåne

Det blev ett rekordtapp 2016 då 85.848 personer valde att lämna Svenska kyrkan.

I maj det året presenterade Ekot en granskning av hur företrädare för Svenska kyrkan spenderat pengar på utlandsresor. I Skåne var det två församlingar som utmärkte sig. Båda inom Vellinge kommun.

LÄS MER: Risk för präststrejk – dop och bröllop kan ställas in

2015 reste 31 personer från Höllvikens församling till New York på en studieresa för 348.000 kronor. Det var politiker från kyrkorådet och anställda som följde med på resan som bland annat innehöll shopping i Rockefeller center, museibesök på Moma och båttur till Ellis Island.

2011 reste 39 personer, anställda och politiker, från Vellinge-Månstorps församling till Tyskland för 291.000 kronor. De besökte kyrkor och besökte kända turistmål som Checkpoint Charlie, judiska museet och gjorde en citytour med guide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.