-Det har blivit enklare och enklare att manipulera hastigheten och nu är det på tok för enkelt, säger Patrik Gunnarsson, bilinspektör hos Skånepolisen.
Efter regeländringen förra sommaren ökade antalet A-traktorer kraftigt och nu finns ca 36 000. Samtidigt visar olycksstatistiken att 147 personer skadades i olyckor förra året, vilket kan jämföras med 96 personer under 2019 och 73 personer 2018.
-Det är vilda västern och jag är orolig över olycksutvecklingen, säger Patrik Gunnarsson.
Till verkstaden i Kristianstad där han jobbar kommer beslagtagna fordon för teknisk undersökning. De som förr kallades epa-traktorer och i dag heter A-traktorer har en maxhastighet på bara 30 kilometer i timmen. Men det finns många som vill att de ska gå fortare och nu har det blivit lättare.
”En totalkatastrof”
-Nu sedan i somras har man accepterat en elektronisk spärrning med bilens ordinarie databox. Och det är, som jag ser det, en totalkatastrof, säger Patrik Gunnarsson.
I en manipulerad A-traktor kan det räcka med en liten fjärrkontroll av en tummes storlek för att kunna växla mellan A-traktorläge och ett läge där motorn fungerar som i en vanlig bil. I A-traktorn är det inget bältestvång och vid ratten kan det sitta en 15-åring med mopedkörkort.
-Vi knäcker manipulationen när vi får in dem. Men då är det ju redan för sent, då är ibland redan skadan skedd. Då har det krockats, då har ibland någon kommit till skada, säger Patrik Gunnarsson.
Fakta EPA-traktorer
Ursprungstanken med A-traktorernas föregångare, de så kallade epa-traktorerna, var att de skulle kunna fungera som arbetsfordon inom lantbruket.
När en bil byggs om till A-traktor ska den maximalt kunna uppnå en hastighet på 30 kilometer i timmen och det ska endast med stor svårighet gå att öka hastigheten.
I somras ändrades regelverket för att även automatväxlade bilar ska kunna byggas om till A-traktorer. Efter det har cirka 7 800 A-traktorer registreringsbesiktigats. Nu finns totalt cirka 36 000.
Av dessa är 57 procent en ombyggd Volvo. På andraplats återfinns Nissan (12 procent), BMW (5 procent), Suzuki (5 procent).
Källa: Transportstyrelsen