Polisen har under flera veckor upptäckt många fall där falska sedlar har varit inblandade. Foto: Förundersökning/Herman Svensson

Så ser du om sedeln är falsk eller äkta

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det varit flera fall där 500-kronorssedlar har används i butiker i centrala Malmö. Enligt polisen är det just nu många falska sedlar i omlopp.

Under helgen har sju fall inträffat där någon har försökt att betala med en falsk 500-kronors sedel. De falska sedlarna upptäcks när sedelräknarna inte tar emot sedeln.

– Det är en trend just nu. Det vi kan se är att det är femhundralappar som är falska, säger Nils Norling presstalesperson hos polisen.

Varför har penningförfalskning ökat?

Man har sett att det fungerar. Då har det lett till att flera försöker göra samma sak, säger Nils Norling.

”Håll koll på sedlarna”

Nils Norling har tidigare berättat om att det är viktigt att man har koll på sedlarna. För även om man inte vet att den är äkta är det brottsligt att handla med en falsk sedel.

– Det är olagligt att handla med en falsk sedel även om du vet att den är falsk eller inte. Därför uppmanar vi verkligen till att man kollar så alla stämplar finns på plats och att den känns som en sedel, sa Nils Norling till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.