• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Tjuvar tog Adams skoldator – en av många stölder av elevdatorer

Publicerad

Stölder av skoldatorer är ett omfattande problem i Skåne. Det uppger både polisen och gymnasieförvaltningen i Malmö. På Latinskolan blir elever bestulna på sina datorer utanför skoltid flera gånger i månaden.

Adam Rämmal blev bestulen när han satt på ett café och åt frukost. När han lämnade bordet för att gå och beställa var väskan borta.

– Jag sköt in den under bordet och försökte verkligen dölja väskan. Jag hade min kompis dator och min dator i den väskan. Det innebar mycket problem för mig, säger Adam Rämmal, som gått på Katedralskolan i Lund.

Stort problem i Malmö

Det finns ingen samlad statistik över datorstölder utanför skoltid men bara på Latinskolan i Malmö inträffar det flera gånger i månaden, uppger skolan. Händelsen med Adam Rämmel skedde i Stockholm, men även polisen bekräftar att det är ett vanligt problem i Malmö.

– Stölder av datorer är tyvärr väldigt vanligt. Det spelar ingen roll om man är på ett café eller var som helst, så kommer personer vilja ta datorn om de får möjlighet till det, säger Nils Norling, presstalesperson hos polisen.

Enligt Malmö stad finns ett system som kan låsa datorerna om de skulle bli stulna, men enligt Nils Norling spelar inte det någon större roll.

– Är den krypterad så plockar man isär den och säljer delarna, så de är väldigt stöldbegärliga, säger Nils Norling.

Förstod att det inte var bra

Adam Rämmal förstår att han borde haft bättre koll på sin väska, men tycker det är tråkigt att det har hänt.

– Jag hade inte långt kvar av skolan, så det blev väldigt jobbigt när ett års anteckningar försvann. Jag vill varna andra: man ska hålla koll på sin dator, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer