Frivilliga flygkåren gör brandflygningar över Skåne under veckan. Arkivbild över Gotland. Foto: Thomas Zielinski/Länsstyrelsen Gotland

Flygkåren spanar efter skogsbränder i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nu genomförs brandflygningar över Skåne för att upptäcka eventuella skogsbränder. De första brandflygningarna genomfördes i helgen. På måndagen flög Frivilliga flygkåren över nordöstra Skåne för att hålla uppsikt efter en brand på en gård norr om Knislinge.

– Brandflygningar stärker beredskapen i Skåne. Det ger oss större möjlighet att upptäcka eventuella skogsbränder i ett tidigt skede, säger Ola Melin, länsöverdirektör vid Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen har slutit avtal med frivilligorganisationen Frivilliga flygkåren om flygningar för att spana efter rökutveckling. Flygningarna genomförs vid behov samt när brandrisken är extra stor.

De första flygningarna genomfördes i helgen. En första aktiv insats gjordes på måndagen då Frivilliga flygkåren bistod räddningstjänsten i Kristianstad med att kontrollera en brand utanför Knislinge i Östra Göinge.

Flygbild över lantgården i Gryt norr om Knislinge där ett boningshus totalförstördes i en brand måndagen den 1 juli 2019. Foto: Frivilliga Flygkåren

Fortfarande torrt

I ett första skede kommer flygningarna att fortsätta till och med torsdag.

– Även om det nu blir svalare och det kommer någon regnskur, kan brandrisken fortsatt vara hög. Det är fortfarande torrt långt nere i marklagren och det tar tid för marken att återhämta sig, säger Frida Sjöstedt, tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen Skåne.

Eldningsförbud råder tills vidare i delar av Skåne.

I Kalmar kom brandflyget igång redan i slutet av april. I klippet nedan kan du se hur det såg ut när SVT Nyheter följde med på spaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.