Flygvapnet upptäckte ryskt plan

Publicerad

Flygvapnet visste att det ryska signalspaningsplanet fanns i området, det bekräftar nu flygvapnet för SVT.

– Vår radaroperatör såg planet och ringde den civila flygtrafikledningen och berättade att flygplanet fanns i området, berättar Anders Persson, överste och stabschef på flygtaktiska staben vid flygvapnet.

Enligt flygvapnet är det vanligt att ryska militära flygplan flyger utan transpondern påslagen. Det betyder att planen inte syns för civila flygtrafikledningen. Istället fångar flygvapnet upp dem på radarn om de kommer i närheten av svenskt territorium.

– Ryssarna vill inte visa sig. De har alltid varit så. Den här typen av signalspaningsplan har så vitt jag kommer ihåg aldrig transpondern på, säger Anders Persson.

Planet var en IL20, ett vanligt ryskt signalspaningsflygplan som ofta  flyger i Östersjöområdet.

– I det här fallet tyckte radaroperatören att det var viktigt att ringa den civila flygtrafikledningen. Det hände vid en tidpunkt när det var mycket civil trafik i luften. Vi har ingen krav på oss att orientera den civila flygtrafikledningen men gör det ibland. Så radaroperatören gjorde ett bra jobb här, säger Anders Persson, överste och stabschef på flygtaktiska staben vid flygvapnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer