Varför kan det ofta bli lite konstiga reaktioner när man sätter sig bredvid någon på bussen när det finns andra helt lediga platser?

Flyktingbarn vill lära sig sociala koder

Uppdaterad
Publicerad

Att det lätt kan uppstå missförstånd när man är på utlandssemester, det har de flesta märkt. Och lika vilse i de sociala kodernas värld känner sig många ensamkommande flyktingbarn i Sverige. Det vill Länsstyrelsen ändra på.

För många av dem som bott i Sverige hela sitt liv känns det troligtvis ganska otänkbart att sätta sig bredvid någon annan på bussen ifall det finns helt lediga säten strax intill.

– I början trodde jag det handlade om att de som satt på bussen inte tyckte om mig. Men nu vet jag vad det handlar om, säger Saeed Mohammad från Afghanistan.

Han är en av deltagarna i projektet som träffas regelbundet för att snacka svenska sociala koder.

– Det handlar mycket om hur man ska bete sig för att inte göra fel. Och hur fel det kan bli om man inte känner igen de här koderna, säger Katarina Carlzén, projektledare på Länsstyrelsen.

En svensk företeelse som till en början kändes främmande för Saeed Mohammad var hur svenskar ofta bor ihop med sin partner utan att vara gifta.

– Det är en stor skillnad mellan Sverige och Afghanistan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.