”Flytta till Landskrona”

Uppdaterad
Publicerad

Om du har en prick hos Kronofogden har du svårt att få stanna i Lomma. Det fick en familj erfara efter att ha blivit uppmanade av kommunen att söka sig till Landskrona istället.

Lomma kommun har fått en hel rad av utmärkelser och har gjort sig känd i Sverige som orten där det är bäst att bo.

– Alla är välkomna att bo i Lomma naturligtvis. En kommun ska vara öppen för samtliga grupper och för alla som vill komma till Lomma och bo, säger Anders Berngarn (M), kommunstyrelseordförande i Lomma.

Betalningsanmärkningar

Några som vill bo i Lomma är Kim Caesar och hennes sambo. Men sambons betalningsanmärkning har gjort det svårt för familjen att få egen hyreslägenhet, eftersom alla hyresrätter ägs av Stena Fastigheter. Och Stena har en policy om att hyresgäster ska vara skuldfria.

– Min sambo hade sina anmärkningar, och jag är studerande, vilket gjorde att vi inte fick några lägenheter, berättar Kim Caesar, 26 år.

Kim Caesar är uppväxt i Lomma. Nu bor hon och hennes sambo för tillfället hemma hos Kims pappa. För nio månader sedan föddes deras son, vilket förändrade deras boendesituation och behov. Därför vände sig Kim sig till slut till Lomma kommun för att få hjälp med att hitta boende. Men där fick hon ett besked hon inte väntade sig.

– Han rekommenderade oss att söka lägenhet i Landskrona. För de kunde inte hjälpa oss här, de hade inte några lägenheter till oss. Utan antingen fick vi söka lägenhet i Landskrona, för där kunde man få bostad även om man har anmärkningar. Eller, sade han, så kan ni också ta in på vandrarhem, säger Kim Caesar.

Utanför kommunen

Men Anders Berngarn, menar att Lomma tar sitt ansvar för sina socialt utsatta grupper i kommunen.

Har Lomma ett ansvar för sina socialt svaga grupper?

– Självklart, säger Anders Berngarn.

Även folk som har prick hos Kronofogden?

– Ja, alltså i Lomma låter vi inte någon bo på gatan, självklart inte.

Men i Landskrona eller på vandrarhem?

– Vandrarhem har vi använt bara som en tillfällig lösning.

Men vandrarhem finns ju inte i Lomma?

– Nej, men då får man ju söka sig utanför kommunen, svarar Anders Berngarn.

Landskrona reagerar

Att familjen Caesar blev hänvisade till Landskrona gör inte kommunstyrelseordförande i Landskrona kommun glad.

– Jag blir ganska upprörd, både ur den här familjens vägnar, men också ur Landskrona stads vägnar. Alla kommuner har ett stort ansvar att se till att de familjer och individer som bor på orten har det bra och kan fortsätta att leva där. Det kan inte vara så att det är Landskronas och Malmös uppgift att sköta socialpolitiken åt Skånes övriga kommuner, säger LandskronapolitikernTorkild Strandberg, (FP).

Det skiljer sig mycket mellan Landskrona och Lomma kommun.  Till exempel är antalet skuldsatta i Landskrona nästan 13 gånger fler än i Lomma. Och över 2 000 personer fick någon form av bistånd av Landskrona kommun i december 2012, medan motsvarande siffra var 92 i Lomma.

Men störst skillnad finns i antal bostäder som kommunerna har till barnfamiljer med ekonomiska problem. Medan det finns 55 sådana lägenheter i Landskrona, tillhandahåller inte Lomma en enda lägenhet till familjer som Kim Caesars, enligt uppgifter från respektive socialförvaltning.

”Marknaden styr”

Men Anders Berngarn menar att mycket beror på att det är marknaden styr hur boendesituationen ser ut i kommunen

– Marknaden styr ju, marknaden bygger det den vill bygga och sätter de priserna som man vet att man kan få ute på bostadsmarknaden, så är det ju.

Det är ett påstående som Torkild Strandberg vänder sig emot.

– Det är ju fel, marknaden upphäver ju inte socialtjänstlagens ansvarsområden. Så Lomma, oberoende av marknaden, får nog ser till att också ta ett ansvar för de människor som inte helt och hållet klarar sig själv på egen hand. Jag tycker det är ett cyniskt sätt att resonera. Det handlar väl istället om att man kanske inte vill ta det ansvaret.

Och Kim Caesar håller med Landskronas kommunstyrelseordförande.

– Lomma vill bli av med ett så kallat problem, så känns det. Jag är en Lommatjej, jag har vuxit upp i Lomma. Det känns jättetråkigt att de vill flytta över oss dit, jag känner mig som ett problem.

Inte ovanligt

Torklid Strandberg menar att Kim Caesar och hennes familj inte är ensamma om att bli hänvisade till Landskrona.

– Vi har starka indikationer på att en rad kommuner i Skåne använder Landskrona, och ytterligare några orter på det här sättet, säger han.

Det är ett påstående även socialförvaltningen i Landskrona kan instämma i.

Hur kände du när du fick det här beskedet?

– Jag grät. Jag tittade på min son och bara grät, berättar Kim Caesar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.