Fredrik Widemo är viltforskare på Statens Lantbruksuniversitet. Foto: Privat

Viltforskaren: “Minskad älgstam sedan 1980-talet”

Publicerad

Ett förändrat skogsbruk och klimatförändringar pekas ut som två orsaker till att älgstammen minskat i Skåne. Det krävs ändring för att älgarna ska bli fler, enligt forskarna på Statens Lantbruksuniversitet.

I hela Sverige har älgstammen minskat sedan 1980-talet och en förklaring är att det har skjutits fler älgar än vad som fötts.

Men det är inte bara älgjakten som påverkar. Kvaliteten på älgarnas mat har blivit sämre. Det planteras allt mer gran istället för tall och det äter inte älgarna. Det behövs bättre foder för att skogens konung ska trivas.

– Det skulle behövas mer bärris och det får man genom ljusare blandskog och tallskog. Älgarna gillar också att äta lövträd som sälg och rönn. Till skillnad från dov- och kronhjort kan älgarna inte helt livnära sig på gräs, säger Fredrik Widemo, viltforskare på Statens Lantbruksuniversitet.

Gömmer sig i skogen

Klimatet är en annan faktor som påverkar. När det är över 20 grader varmt så trivs inte älgen. De kan då gömma sig i tät skog och äter inte tillräckligt.

Antalet kalvar per älgko har också minskat de senaste åren enligt forskarna. Det kan både ha koppling till fodertillgången, kornas ålder och klimatet.

– Vid förra årets torka såg vi en nedgång på tio procent av kalvarna och slaktvikten blev mindre, säger Fredrik Widemo.

Hur ska man göra för att öka älgstammen?

– På sikt krävs det då att älgstammen får växa till sig, att man skjuter de unga djuren och sparar de gamla för att få upp medelåldern. Tillväxten måste förstås vara högre än vad avskjutningen är om man vill ha en starkare älgstam. Det är viktigt att skogsägarna och jägarna är överens om hur man ska reglera älgstammen, säger Fredrik Widemo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer