På två år har Ann-Jeanette Björn-Bentzen plockat upp två ton skräp under sina joggingrundor. Foto: Bernard Mikulic

Följ med byns skräpdrottning på sopjakt

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 04.30 på morgonen ger sig Ann-Jeanette Björn-Bentzen i Hörby ut på ploggningrunda: hon joggar samtidigt som hon plockar skräp.

– Jag har skräpplockar-ögon, säger Ann-Jeanette Björn-Bentzen samtidigt som hon joggar längs ån i centrala Hörby. Blicken flackar på jakt efter fynd och det blir inte så många meters jogging innan det är dags att plocka upp något skräp.

– På två år har jag säkert fått ihop två ton skräp. Förra året blev det 10 500 pantburkar och lika många utan pant. I början plockade jag inte fimpar för att de var så många men nu har jag börjar med det också.

Foto: Bernard Mikulic

I december förra året fick hon Hörby kommuns miljöpris och hon märker att det blir mindre skräp. Inte bara för att hon städar upp:

– Jag ser att folk plockar mer skräp i Hörby och jag ser i sociala medier hur folk visar vad de plockat på sin promenad eller joggingtur. Jag tycker inte om när man talar för mycket och inte handlar. Det är viktigt att man agerar på saker som man tror på, säger Ann-Jeanette Björn-Bentzen och springer iväg längs ån, med blicken fixerad på marken.

Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörby

Mer i ämnet