Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fram till tisdag pågår marinarkeologernas sökinsats efter spår från vikingatiden. Se mer i videon. Foto: Jens Lindström

Följ med på undervattensjakt efter vikingahemligheter vid Lödde å

Uppdaterad
Publicerad

Trakten kring Lödde å var redan under vikingatiden en viktig skånsk marknadsplats. I helgen finkammar en stor grupp marinarkeologer bottnarna i området i jakt på dess hemligheter.

– Åarna har haft väldigt stor betydelse, särskilt innan historisk tid. Vägarna på land var ofta dåliga så det var på vattnet man färdades, berättar marinarkeolog Jens Lindström medan han rattar sin båt ut på Lommabukten.

Vi befinner oss vid Lödde ås utlopp i havet, en klassisk farled för vikingatida handelsmän på väg mot den stora marknadsplatsen i Löddeköpinge.

Fram till och med tisdag genomför rikstäckande nätverket Marinarkeologiska sällskapet en stor dykinsats i området. Målet för dagen är det gåtfulla skäret Lödde kar, en stenruin ute i bukten.

Vikingatid eller medeltid?

– Här låg en omlastningsplats, där fartygens last lades över på mindre båtar för vidare färd upp i Lödde å. Frågan är bara hur gammal anläggningen är, berättar Jens Lindström.

I äldre tider var stenformationen överbyggd med trä och målet för dagens dykningar är att hitta spår av det timmer som använts.

Senast platsen daterades, på 80-talet, angavs byggtiden till kring år 1200 med hjälp av kol 14-metoden.

Hoppas hitta träbit med årsringar

Marinarkeologernas hypotes är dock att Lödde kar kan ha anlagts några hundra år tidigare, och därmed kvalar in som vikingatida snarare än medelitda.

– Har vi riktig tur hittar vi en träbit med kompletta årsringar ända ut till barken. Då kan man slå fast fällningsåret. Det är långt mer exakt än en kol 14-datering, berättar dykledaren Sven Berglöf.

Se videon från dykarnas undervattensjakt efter vikingatida hemligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.