Sydvatten levererar vatten till över 900 000 invånare i de 17 kommuner som samäger bolaget.
Men så många har det inte alltid varit som delat på vattnet. 1997, när den senaste stora vattenverksutbyggnaden genomfördes, försörjde Sydvatten nära 200 000 färre.
– För tio år sedan hade vi mer överkapacitet, säger Åsa Håkansson, teknisk chef på Sydvatten.
Sedan 2005 har Vellinge, Svedala, Bjuv, Skurup, Ängelholm och Båstad blivit delägare.*
– Visst har vi blivit fler, men vi har också en nedåtgående trend med lägre vattenanvändning per capita, säger Åsa Håkansson.
Den sjunkande vattenanvändningen beror bland annat på vattensparande åtgärder, som effektiva toaletter.
Att allmänheten ombads spara på vattnet i maj berodde inte bara på fler konsumenter. Huvudskälet var sämre råvatten. Maj månad har vanligen hög vattenförbrukning. Och stora regn under våren hade gjort att vattnet från täkterna var svårare att rena än normalt.
– Det gav ett sämre utgångsläge än normalt, säger Åsa Håkansson.
Det var alltså ingen brist på vatten i de sjöar där vattenverken hämtar sitt råvatten. Det var vattenverkens förmåga att rena vattnet som slog i taket när det varma majvädret trissade upp konsumtionen.
Bygger ut Vombverket
För att få större kapacitet planerar Sydvatten nu att bygga ut Vombverket. Om planerna blir verklighet kan det stå färdigt om tre till fyra år.
– Vi behöver bygga ut för att ha marginaler att kunna stänga ner delar av produktionen för underhåll. Med åldrande anläggningar ökar behovet av underhåll och vi ser att det framöver kommer bli ett mer ansträngt läge, säger Åsa Håkansson.
Med utbyggnaden kommer verket kunna leverera ungefär 30 procent mer vatten. Idag går Vombverkets vatten till Burlöv, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och delar av Lund och Eslöv.
– Det är inget problem i dagsläget. Samordning mellan Ringsjöverket, Vombverket och Bulltofta vattenverk gör att vi har klarat av det hittills, säger Åsa Håkansson.
Sydvatten fick i april klartecken om att gå vidare med planerna på en ny linje.
Nya kommuner
Båstad kommun blev nyligen delägare i Sydvatten. I framtiden är tanken att omkring 4000 invånare i de södra delarna av kommunen ska få vatten från Sydvatten, medan området norr om Hallandsåsåsen ska fortsätta med egen produktion.
Även Trelleborg har diskuterat att ansluta sig till Sydvatten. Men i slutet av 2017 fattade tekniska nämnden beslut om att Trelleborg bör satsa på att bygga ut sitt eget vatten. Kommunstyrelsen har dock återremitterat ärendet till tekniska nämnden för fortsatt utredning och politisk behandling under hösten 2018.
* Bara kommun var delägare i Sydvatten sedan tidigare (1976), Bara uppgick i Svedala 1977. Och Skurup är ännu inte kopplad till Sydvattens distributionsnät.