Efter SVT Skåne sökt Christine Gyhagen (SD) om delningen, har inlägget plockats bort eller dolts från hennes Facebooksida. Foto: Johan Nilsson/TT/Skärmavbild från Facebook

Folkvald kyrkopolitiker i Malmö delade video på koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Christine Gyhagen, ledamot i Malmö pastorats kyrkofullmäktige, har delat en video på sociala medier som visar hur flera personer bränner koraner utanför en kyrka.

Nu anser Claes Block (S), kyrkofullmäktiges ordförande, att hon bör avgå.

Den här artikeln har uppdaterats den 2 februari med förtydligande kommentar från Christine Gyhagen.

Christine Gyhagen är folkvald och representerar Sverigedemokraterna i Malmö pastorats kyrkofullmäktige. Hon har även blivit utvald till gudstjänstvärd i Sankt Petri kyrka i Malmö.

Den 21 december delade hon en video på Facebook som visar hur flera personer bränner koraner utanför en kyrka.

Under videon lyder texten “Klockorna ringer och Koranen brinner! God jul!”.

”Borde överväga att lämna”

Kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block (S) ser allvarligt på delningen.

– Jag tycker det är fullständigt omdömeslöst att göra så, då har man inte en kristen tro och delar inte kyrkans värderingar, säger han.

Nu anser Claes Block att Christine Gyhagen borde avgå.

– Jag tycker det är så allvarligt, så hon borde överväga att lämna. Vi kan inte göra något, hon är ju folkvald så det är upp till henne själv, säger han.

Kritik från egna leden: ”Inte det lämpligaste sättet”

Nima Gholam Ali Pour, gruppledare för Sverigedemokraterna i Malmös kyrkofullmäktige, anser inte att ledamoten borde avgå. Däremot menar han att det är olämpligt att en kyrkopolitiker uttrycker kritik mot islam på det sättet.

– Sverigedemokraterna har alltid varit kritiska mot islamiseringen av samhället, så det är inte konstigt att vi har kyrkopolitiker som uttrycker kritik mot det. Men det här var inte det lämpligaste sättet att göra det på, säger han.

Gyhagen vill inte svara på frågor

När SVT Nyheter Skåne når Christine Gyhagen på telefon vill hon inte svara på några frågor, hon beskriver det hela som ”löjligt” och avslutar abrupt samtalet.

När SVT en stund efter samtalet kollar på kyrkopolitikerns Facebook har inlägget tagits bort, eller dolts för offentlig vy.

Uppdatering 2 februari:

En dryg månad efter den här artikeln publicerades har Christine Gyhagen hört av sig till SVT Skåne angående sin delning av koranbränningen. Hon menar att hon ångrar delningen och att hon inte förstod vad videon innehöll.

– Att bränna koranen är för mig lika fruktansvärt som att bränna bibeln, alla får ha den tro dem vill. Jag vill inte dela onda saker på min sida, säger Christine Gyhagen till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer