Sverige får nya lagar som ska lugna ner nyårsfirandet. SVT pratade med boende på Möllevången i Malmö om deras syn på raketerna. Foto: SVT

”Förbjud privata nyårsfyrverkerier”

Publicerad

Efter flera stökiga nyårsaftnar, har Sverige fått nya lagar som ska lugna ner firandet. SVT Nyheter frågade människor på Möllevångstorget i Malmö om de tror att lagarna får effekt.

I somras kom en lag som gör det förbjudet att använda raketer på pinne. Endast den som gått en utbildning och sökt tillstånd får skjuta upp sådana fyrverkerier.

Efter årsskiftet träder en ny lagstiftning i kraft – blåljussabotage – som innebär mycket hårda straff för allvarliga attacker riktade mot blåljuspersonal. Det kan bli ända upp till livstids fängelse vid mycket grova fall. ​

Vill förbjuda fyrverkerier

SVT Nyheter frågade några personer på Möllevångstorget i Malmö, där firandet spårat ur flera år i rad, om de tror att de nya lagarna kan skapa lugn.

Flera personer i enkäten vill förbjuda nyårsfyrverkerier. En av dem är Alicia Saavedra, som upplevt raketskador i sitt arbete.

– Man kan råka ganska illa ut. Jag jobbar själv på sjukhuset, så jag vet hur det kan se ut efter en sådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.