Foto: SVT

Får inte jobba ensamma på akuten i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket anser att det är för farligt för ordningsvakterna att jobba ensamma på akutmottagningen vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö och utfärdar nu ett förbud mot ensamarbete.

Arbetsmiljöverket har funnit farliga förhållanden och meddelar ett omedelbart förbud enligt arbetsmiljölagen.

Verket kräver att sjukhuset omgående vidtar åtgärder som minskar riskerna för ordningsvakterna att utsättas för våld eller allvarliga hot. Om inte villkoren uppfylls, hotar verket med vite på 50.000 kronor.

Vid en inspektion i februari tidigare i år fann Arbetsmiljöverket att ordningsvakterna kände stor oro inför de ensamma arbetspassen.

För farligt att vara själv

Instruktionerna om att invänta förstärkning, som ska anlända inom 15 minuter, innan ingripande sker av ordningsvakt, hjälper inte.

När en situation uppstår så befinner sig ordningsvakten mitt i den och kan då bli utsatt för våld eller hot om våld medan denne inväntar förstärkning. Att inte ingripa medför också en psykosocial påfrestning för vakten då omgivningen förväntar sig att vakten ska agera.

Varken arbetsgivaren eller skyddsombudet anser att instruktionerna hjälper och skyddsombudet framför att flera allvarliga incidenter med mycket hotfulla situationer samt våld har inträffat mot ensamma ordningsvakter på akutmottagningen.

Vid inspektionen framkom även att incidenterna med hot- och våldssituationer på akuten ökat de senaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer