Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen begravdes Stefan Zablocki i Malmö. Foto: SVT/TT

Förintelseöverlevaren Stefan Zablocki mötte skolelever i Malmö i flera decennier

Publicerad

Stefan Zablocki överlevde Förintelsen och förmedlade sin berättelse till skolelever i Malmö under flera årtionden. Natten till onsdagen gick han bort, 93 år gammal.

Stefan Zablocki var en av de första överlevarna som började att åka runt på skolor för att berätta för elever om sina erfarenheter från koncentrationsläger.

– Han var en av dem som på egen hand började att besöka skolor i närmare 20 år innan föreningen Förintelsens ögonvittnen i Malmö startade, säger Barbro Posner.

Fick skolaula uppkallad efter sig

Pauliskolans aula är uppkallad efter Stefan Zablocki. Han avled natten till onsdagen 93 år gammal och begravdes på fredagen i Malmö.

Föreställningen ”Ögonvittnen”, som visas på Malmö stadsteater kommande helg, bygger på berättelser från överlevarna Stefan Zablocki och Lea Gleitman.

Stefan Zablocki var även politiskt aktiv inom Liberalerna i Malmö.

Se videon med Sara Wettergren (L) om Stefan Zablockis betydelse för Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.