Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Erik Úlfsson får inte längre sjukpenning av försäkringskassan för sin hjärntrötthet – trots att han arbetsgivare ordnat så han kan jobba 75 procent. Foto: Otto Johansson/SVT

Försäkringskassan drog in ersättningen för läraren Erik – vill att han ska byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Erik Úlfsson behöver sova några timmar varje eftermiddag för att klara sitt jobb som lärare. Tack vare anpassningar från skolans sida kan han trots det jobba 75 procent, men nu vill Försäkringskassan att han ska söka ett nytt arbete och jobba heltid.

– Det skulle vara bedrägeri att söka ett annat jobb, säger Erik själv.

Erik Úlfsson fick som 15-åring diagnosen vattenskalle (se faktaruta) och har sedan dess levt med en inopererad ”shunt” som reglerar vätskenivån i huvudet.

2011 uppstod komplikationer vid en operation och Erik drabbades av hjärntrötthet. Det innebär att han blir väldigt trött om han anstränger sig.

– Framåt eftermiddagen orkar jag inte mer då måste jag hem och sova.

Hör Erik Úlfsson berätta mer i videoklippet ovan.

Anpassningar i vardagen

Han jobbar som lärare i bland annat matematik och kemi på Katedralskolan i Lund. I samråd med arbetsgivaren, Eriks läkare och Försäkringskassan kom man fram till en lösning där han kunde jobba 75 procent och få en sjukpenning på 25 procent.

Anpassningarna innebär bland annat att han undervisar mindre grupper, har ett vilrum på skolan och att han kan förlägga en stor del av sin arbetstid till sitt eget hem.

– Det här är det ultimata sättet för att jag ska kunna jobba så mycket som 75 procent.

Sjukpenningen drogs in

2019 fick Erik Úlfsson en ny handläggare på Försäkringskassan och hans sjukpenning drogs in. Det nya beskedet från Försäkringskassan var att han borde söka ett annat jobb och jobba heltid.

– De tycker att jag ska hitta ett annat jobb som jag inte har någon kunskap om eller utbildning till och jobba mer än i det här mycket välanpassade jobbet jag har i dag.

Han har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och efter att ha förlorat där nu också till kammarrätten.

– Jag förstår verkligen inte hur de kommer till sina beslut och de motiverar inte ordentligt heller. De skriver lite vagt att de tycker att jag borde kunna jobba mer i ett annat jobb.

Försäkringskassan har avböjt att kommentera fallet med hänvisningen till domen i förvaltningsrätten som gav dem rätt.

Se mer: Läkaren kritiserar Försäkringskassans beslut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Úlfssons läkare Samir Dzaferagic ser inte att det finns någon chans att Erik skulle kunna jobba mer. Foto: Otto Johansson/SVT

Hydrocefalus, även kallat ”vattenskalle”, innebär en onormalt stor ansamling av ryggmärgsvätska inne i skallen (kraniet). Det sker på grund av en störning av cirkulationen i hjärnans vätskesystem. Detta leder till att det blir ett ökat tryck inne i skallen och att huvudet växer oproportionerligt mycket.

Källa: Hjärnfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer