Erik Úlfsson fick som 15-åring diagnosen vattenskalle (se faktaruta) och har sedan dess levt med en inopererad ”shunt” som reglerar vätskenivån i huvudet.
2011 uppstod komplikationer vid en operation och Erik drabbades av hjärntrötthet. Det innebär att han blir väldigt trött om han anstränger sig.
– Framåt eftermiddagen orkar jag inte mer då måste jag hem och sova.
Hör Erik Úlfsson berätta mer i videoklippet ovan.
Anpassningar i vardagen
Han jobbar som lärare i bland annat matematik och kemi på Katedralskolan i Lund. I samråd med arbetsgivaren, Eriks läkare och Försäkringskassan kom man fram till en lösning där han kunde jobba 75 procent och få en sjukpenning på 25 procent.
Anpassningarna innebär bland annat att han undervisar mindre grupper, har ett vilrum på skolan och att han kan förlägga en stor del av sin arbetstid till sitt eget hem.
– Det här är det ultimata sättet för att jag ska kunna jobba så mycket som 75 procent.
Sjukpenningen drogs in
2019 fick Erik Úlfsson en ny handläggare på Försäkringskassan och hans sjukpenning drogs in. Det nya beskedet från Försäkringskassan var att han borde söka ett annat jobb och jobba heltid.
– De tycker att jag ska hitta ett annat jobb som jag inte har någon kunskap om eller utbildning till och jobba mer än i det här mycket välanpassade jobbet jag har i dag.
Han har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och efter att ha förlorat där nu också till kammarrätten.
– Jag förstår verkligen inte hur de kommer till sina beslut och de motiverar inte ordentligt heller. De skriver lite vagt att de tycker att jag borde kunna jobba mer i ett annat jobb.
Försäkringskassan har avböjt att kommentera fallet med hänvisningen till domen i förvaltningsrätten som gav dem rätt.
Se mer: Läkaren kritiserar Försäkringskassans beslut
Vattenskalle
Hydrocefalus, även kallat ”vattenskalle”, innebär en onormalt stor ansamling av ryggmärgsvätska inne i skallen (kraniet). Det sker på grund av en störning av cirkulationen i hjärnans vätskesystem. Detta leder till att det blir ett ökat tryck inne i skallen och att huvudet växer oproportionerligt mycket.
Källa: Hjärnfonden