Nicklas Sölvgren har jobbat i cykelaffär i åtta år och han har fått erfara hur snabbt stölderna ökat. Bara på förmiddagen idag ringde fyra kunder som fått sina cyklar stulna. Och faktum är att mycket av hans försäljning beror på dessa stölder.
-Ja, en stor del är ju försäkringsärenden. Försäkringsbolagen är våra största kunder.
Malmö har 19 seriösa cykelhandlare och 4-5 oseriösa enligt närpolischefen Stefan Wredemark. Och polisen kommer om ett par veckor att göra besök för att påpeka att alla nu måste registrera om dom handhar begagnade cyklar. Just nu är bara en registrerad enligt denna lag. Han tror dock att detta beror på okunskap.
– Vi vill gärna hjälpa dom med information kring detta.
Och när Sydnytt ringer runt bland en del av handlarna så visar det sig att dom flesta inte köper av privata säljare just på grund av problemet med stulna cyklar. Nicklas Sölvgren menar dock att det är många privata som försöker sälja sina cyklar.
– Dom flesta är missbrukare.
Och om det är svårt för tjuvarna att sälja sina varor till handlarna så finns möjlighet att sälja via Internet, till exempel Blocket. Idag låg 350 cykelannonser på blocket bara i Malmö och i Skåne 1300. Närpolischefen i Lund, Jörgen Nilsson, menar att det sålts cyklar på nätet tidigare men det är det sista året som den stora ökningen kommit.
– Vi har sett missbrukare som lämnat annan stöldverksamhet för att börja med detta.
Den kundsäkerhetsansvarige på Blocket Thomas Bäcker tillbakavisar polisens påstående att stulna cyklar skulle säljas på Blocket.
– Och om så skulle ske så åtgärdar vi detta i samarbete med polisen.
Ett par i Lund satt för några veckor sedan anhållna i tre dagar efter en omfattande stöldhärva som kunde nystas upp efter ett samarbete med Blockets säkerhetsavdelning där misstänkta cykeltjuvars spårades upp.
-Vi har mycket mer under huven när det gäller att identifiera någon misstänkt annonsör är till exempel på tidningarna, säger Thomas Bäcker.