Skador på rälsen mellan Lund och Helsingborg innebär inställda tåg och att resenärerna kan räkna med kraftiga förseningar. Foto: Johan Dernelius/SVT

Inga tåg mellan Helsingborg och Lund

Uppdaterad
Publicerad

Skador på rälsen mellan Lund och Helsingborg innebär inställda tåg och att resenärerna kan räkna med kraftiga förseningar. De tåg som ändå kommer att avgå kommer att köra med reducerad hastighet.

Inga tåg kommer att gå mellan Lund och Helsingborg, det meddelar Skånetrafiken i ett pressmeddelande under fredagen. Därför sätts ersättningsbussar in på sträckan.

Först var beskedet att hastigheten skulle sänkas från 180 till 70 kilometer i timmen, men senare kom beskedet att huvuddelen av persontrafiken ställs in helt.

– Just nu så står trafiken helt stilla där, säger Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen på Skånetrafiken.

– Vi tittar på hur vi kan få igång tågtrafik på sträckan Helsingborg-Lund, säger han.

Förhoppningen är att få igång någon form av tågtrafik inom de närmsta dagarna.

Mikael Espling, chef för Öresundstågen.

”Vi har hittat fel på rälsen efter rutinkontroller och när vi analyserat resultatet har vi beslutat att sänka hastigheten med omedelbar verkan. Det är beklagligt men det måste göras”, skriver Ola Malmberg, senior projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Arbetet för att åtgärda felen kommer att pågå nattetid under flera veckor.

– Det kommer ligga över en längre period, över jul och nyår, definitivt, uppger Ola Malmberg till P4 Malmöhus.

Förutom pendeltågstrafiken drabbas tågtrafiken på Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg.

Kan påverka jul- och nyårstrafiken

Enligt Skånetrafiken är det även sannolikt att ersättningsbussar kommer att sättas in i jul- och nyårstrafiken. Restiden förlängs en hel del, då samtliga Öresundståg och de flesta pågatåg måste ersättas med bussar.

– Det bästa för resenärerna är att innan sin resa söka information om läget, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef buss på Skånetrafiken.

Detta gäller för tågen

Öresundstågen på sträckan Malmö-Göteborg är inställda delsträckan Malmö-Helsingborg. Bussar ersätter.

Pågatågen på linjen Trelleborg-Helsingborg är inställda på delsträckan Malmö-Helsingborg. Bussar ersätter.

Pågatågen på sträckan Simrishamn-Helsingborg via Teckomatorp kör som vanligt och gör dessutom extra uppehåll i Burlöv och Åkarp. Räkna med längre restid.

SJ Snabbtåg mellan Malmö och Göteborg kör enligt tidtabell.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.