Foto: TT

Forskare ska lära oss prata med katter

Uppdaterad
Publicerad

Vi är många som ganska regelbundet pratar med katter. Men vad förstår de egentligen och vad svarar katten?

Det finns saker som är självklara, som att djurägare tycker om att prata med sina husdjur. Men vad katten egentligen tycker om ägarens förändringar i rösten är än så länge oklart. Det hoppas Susanne Schötz i projektet Meowsic kunna ändra på.

– Många av oss använder ett lite högre röstläge, varierar melodin mer. Ungefär som när vi pratar med små barn. Dom kanske föredrar att vi pratar med dom som till en vuxen, säger Susanne Schötz.

I höst startar hon och två andra språkvetare, Robert Eklund och Joost van de Weijer, ett femårigt forskningsprojektet vid Lunds och Linköpings universitet.

Komplext jamande

Tillsammans med veterinärer, etologer och andra språkvetare ska de undersöka mellan 30 och 50 tama katters olika melodier i deras jamande.

De har nämligen upptäckt att katter kommunicerar mer komplext än vad människan tidigare trott.

Katter används mer och mer som terapidjur. Idag finns de bland annat på äldreboenden som sällskap där de hjälper personer som är ensamma, lider av depression eller av oro. Men enligt Susanne Schötz vet vi i nuläget för lite om katten och människans samspel. Hon tror därför att deras forskning kan bidra till en bättre hälsa för alla.

Vill förstå varandra

– Om vi blir bättre på att förstå varandra och om vi kan kommunicera bättre med dom så tror jag att vi ökar både människornas och katternas välbefinnande.

Projektet är finansierat av Marcus & Amalia Wallenbergs minnesfond och är uppdelat i två delar. Först görs det en undersökning av katternas olika ljud i diverse situationer, samtidigt som de undersöker hur människor tar emot de olika ljuden. Andra delen handlar om att genom nya metoder undersöka hur katten uppfattar människans olika gester och ljud. Det kan nämligen vara så att katten kan urskilja och favorisera familjära röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.