Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lina Herbertsson forskar om humlors beteenden. Titta på klippet för att höra mer om forskningen. Foto: SVT och Jimmy Hertzman

Forskare undersöker hur humlor påverkas av bekämpningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Lina Herbertsson forskar om humlors beteenden i en trädgård i Höör. Där observeras hundratals humlors flygförmåga och koordination.

Bekämpningsmedel och pollinatörer är viktiga inom jordbruket. Forskaren Lina Herbertsson analyserar vilka ämnen som kan ha en eventuell skadlig inverkan på humlor.

– Jag vill se om humlornas inlärningsförmåga och polleninsamling påverkas av bekämpningsmedel, säger Lina Herbertsson, forskare vid Lunds universitet.

EU har förbjudit användning av flera slags bekämpningsmedel på friland men dessa ämnen förekommer ändå inom växthusodling.

Lina Herbertsson ger humlorna sockerlösning tillsammans med tre olika sorters bekämpningsmedel i deras kupor för att se om det ger effekt. Det finns också en kontrollgrupp av humlor som inte utsätts för något bekämpningsmedel alls för att jämföra deras beteenden mot övriga humlors.

Humlornas navigering testas

Forskningsprojektet påbörjades i juli månad och kommer att fortsätta i några veckor till.

– Jag kommer att sätta upp hinder som humlorna ska ta sig förbi och det gör jag för att se om de blir sämre på att lära sig hitta, säger Lina Herbertsson.

Lina Herbertsson, forskare vid Lunds universitet.

I tältet finns fyra rakborstar som ska föreställa blommor. Dessa behandlas med pollen för att mata humlorna. Rakborstarna som står i en tunnel kommer att täckas över med ett nät.

– Här finns åtta samhällen och en tunnel. Jag kommer så småningom släppa ut humlorna från tältet för att se vilken sorts pollen de tar med sig tillbaka till kuporna, säger Lina Herbertsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer