Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Naoko Tojo har forskat på återanvändning av textilier. Foto: Jonas Andersson

Forskaren: ”Vi måste minska vår klädkonsumtion”

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har Naoko Tojo forskat på återanvändning av textilier på Lunds universitet. Hon är imponerad av Sysavs satsning på storskalig textilsortering, men menar att vi som konsumenter också måste ta vårt ansvar.

– Vad vi kan göra som konsumenter i Sverige är att minska vår klädkonsumtion, säger Naoko Tojo.

Sedan år 2000 har svenskarnas textilkonsumtion ökat med 40% och Naoko Tojo menar att ett av de stora problemen vi behöver tackla är den ökande klädkonsumtionen. Tillverkning av kläder kräver stora mängder kemikalier och vatten, något som förstör miljön för människorna som bor vid textilfabrikerna.

Naoko Tojo är lektor vid internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet, där hon har forskat på återvinning av textil under tio år.

Hon menar att vi måste bli bättre på att lämna in våra kläder till återvinning och ser Sysavs Siptex-anläggning som en viktigt aktör i återvinningsprocessen.

– Siptex gör att vi kan sortera textilen efter fiber och färg, så det är en fantastisk utveckling inom det området, säger Naoko Tojo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer