Foto: Christine Olsson / TT

Forskning kan ge skräddarsydda cancerbehandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Medicinare och tekniker i Lund samarbetar i ett nytt projekt för att kartlägga bröstcancerceller. På sikt hoppas man kunna skräddarsy behandlingar till cancerpatienter.

Forskarna ska tillsammans kartlägga både tumörceller och immunceller. Genom att titta på storlek, täthet och styvhet så vill man se om det finns skillnader mellan olika sorters bröstcancer.

På labbet i LTH utvecklades för runt 20 år sedan en teknik som kallas akustofores. Med hjälp av den kan man sortera till exempel blodceller och bakterier i vätskor.

Bättre behandlingar

Nu hoppas cancerforskarna att metoden också ska kunna sortera olika sorters tumörceller. På sikt kan det leda till bättre cancerbehandlingar.

– Med mer kunskap om de olika cellernas egenskaper och samspel kan vi förhoppningsvis bidra med bättre styrda behandlingar för patienter med bröstcancer, säger Emma Niméus, docent och bröstcancerforskare vid Lunds universitet och specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus.

– Vi hoppas också kunna introducera nya behandlingar. Det forskas mycket om tumörceller och immunceller idag och vi vet en hel del, men det finns mycket kvar att ta reda på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.