Trots satsningar – sjukskrivningarna inom förskolan minskar inte

Uppdaterad
Publicerad

Minskad administration och tydligare arbetsbeskrivningar. Det var några av de åtgärder som skulle minska stressen på Malmös förskolor. Ändå fortsätter sjukskrivningstalen att ligga kvar på samma höga nivå.

Förskollärare är en av de grupper med högst sjuktal i landet. I en rapport om förskollärares psykiska ohälsa från Malmö universitet presenterar forskare förslag på hur situationen kan förbättras.

Administrativa uppgifter har tagit bort

Malmö stad var först i landet med att starta en särskild förskoleförvaltning och sedan dess har flera förändringar skett på förskoleområdet. Till exempel har många av de administrativa uppgifterna plockats bort från förskolepersonalen och man har gjort tydligare arbetsbeskrivningar för alla yrkesgrupper, men det har inte gjort någon skillnad på sjukskrivningarna.

– Ohälsotalen har inte sjunkit, utan ligger kvar på samma nivå, säger förskoledirektör Peter Lindberg.

Chef hoppas på nationell diskussion

Nu hoppas han på att forskningsrapporten ska göra att situationen i förskolan börjar diskuteras på ett nationellt plan.

– Som jag ser det har problemet mycket att göra med att de nationella kraven inte rimmar med kommunernas förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.