Foto: SVT

Förskolor i Malmö ska få servicevärdar

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad ska anställa servicevärdar i barnomsorgen. Bristen på förskollärare är skriande samtidigt som förskolans personal klagar över allt fler arbetsuppgifter.

På samma sätt som sjukvården har börjat ta in extrahjälp ska Malmö stad ta in servicevärdar på förskolor. Detta är ett försök på ett år och inledningsvis handlar det om 30 tjänster.

Förskolans personal har börjat protestera mot stora barngrupper och nya arbetsuppgifter. Aktiviteter ska dokumenteras, det ska skrivas riskanalyser om förskolegruppen ska på utflykt och lämna området, leksaker ska tvättas och checklistor ska fyllas i. Några av arbetsuppgifterna, som att torka av borden och sopa golvet efter maten, ska servicevärdarna ta över.

Förskolechef Ninni Hyleborg tror att jobbet som servicevärd kan locka fler att utbilda sig till barnskötare eller förskollärare.

- Om jag ser bland medarbetarna vi har idag som rekryterats utan utbildning så blir de oftast de bästa förskollärarna. 

Sett över landet har var fjärde anställd ingen utbildning alls enligt en ny rapport från Malmö Universitet, och det är en ökning jämfört med tidigare år. I Malmö är bara var tredje utbildad förskollärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.