Första dagen på nya jobbet

Uppdaterad
Publicerad

I dag gjorde hon sin första dag som kommunstyrelseordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Och naturligtvis gjorde hon som alla andra, reste till Gotland.

Hennes budskap till politikerkolleger, journalister och andra beslutsfattare som denna vecka frataniserar i Almedalen lyder:

– Malmö är en fantastisk stad. Med en kreativitet och en framåtanda som vi tar vara på.

Hur känns det i dag?

– Det känns bra. Att tillträda som kommunstyrelsens ordförande i en stad som Malmö är naturligtvis ett jättespännande uppdrag. Det är mycket som behöver göras med staden men det är också en möjlighet att faktiskt få påverka.

Vad är det du vill påverka?

– Man är politiskt aktiv för att man vill förändra. Och i Malmö ser jag att det trots att det är en fantastisk stad på många sätt så har vi en situation där många elever inte klarar skolan, vi har en massa kunskap och kompetens som inte tas tillvara. Det handlar om att se till att det blomstrande Malmö omfattar alla Malmöbor.

Du hade en stark företrädare. Hur ska du kunna uppfylla hans skor?

– Det vill man inte, naturligtvis. Han har trampat upp sin egen stig och varit en företrädare för socialdemokraterna. Det är jag med men jag kommer att gå i mina egna skor. Det är nog bäst så.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.