Det ligger inte i skolans uppdrag att erbjuda fotografering till vårdnadshavare, säger Mats Johnsson, chef hos grundskoleförvaltningen. Foto: TT/SVT

Kommunen stoppar skolfotografering för Malmös elever

Uppdaterad
Publicerad

Under tidigare år har alla Malmös drygt 70 kommunala skolor haft skolfotografering. Nu börjar skolterminen och en del kommuner har beslutat att de traditionella skolfotograferingarna ska bort. En av dem är Malmö stad.

I veckan började alla Malmös kommunala grundskolor årets hösttermin. Så småningom kommer eleverna få beskedet att Malmö stad beslutat att den traditionella skolfotograferingen är inställd.

– Det är synd, för man vill ju ha kvar minnen när man bli äldre, säger en av eleverna.

Ingen av eleverna som SVT Nyheter har pratat med visste om att beslutet har fattats. Majoriteten var ledsna över att skolfoto-eran är över.

”Ligger inte i skolans uppdrag”

Diskussionen om att ta bort skolfotograferingen har pågått sedan EU-lagen GDPR kom. Lagen innebär att vårdnadshavare måste skriva under inför varje fotografering, vilket enligt Malmö stad genererar för mycket administrativt arbete.

– Det ligger inte i skolans uppdrag att erbjuda fotografering till vårdnadshavare, säger Mats Johnsson, chef hos grundskoleförvaltningen.

Däremot kommer en del skolor i Malmö ändå att genomföra skolfotografering under hösten.

– Det beror på att en del rektorer har ingått ingående avtal med leverantörer som vi inte kan bryta, säger Mats Johnsson.

Alla skolor har fått besked om att inte teckna några nya avtal eller att avbryta de som går, berättar Mats Johnsson.

De skolor som kommer att genomföra fotografering har bett skolfotoföretagen att inhämta samtycke från vårdnadshavare.

I klippet ovan kan du höra mer om vad eleverna tycker om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.