Med hjälp av ett tiomannateam återskapade Michael Rakowitz den dyrbara konsten Foto: Firas Razak

IS-soldater rev ner dyrbar konst – Michael Rakowitz byggde upp den igen

Uppdaterad
Publicerad

2015 förstörde soldater från terrororganisationen IS historiska assyriska statyer och konstföremål i staden Mosul i Irak. Den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz har återskapat det som förvandlades till grus. På fredag öppnar utställningen på Malmö konsthall.

Michael Rakowitz skapar sina konstverk av arabiska tidningar, varuförpackningar, och andra bruksföremål från mellanöstern.

-​ Det jag försöker göra med här projektet är att återskapa hur det kändes för en irakier att besöka Nordvästra palatset i Nimrud dagen innan IS förstörde det, säger konstnären Michael Rakowitz.​​​

Foto: Firas Razak

Tog ett år att bygga upp

Det tog ett år för honom och hans tiomannateam att återskapa 20 av de många konstobjekt som IS förstörde.​ Nu på fredag invigs utställningen på konsthallen i Malmö som han omsorgsfullt valt som plats för sin konst. ​​

– Jag ser fram emot att alla nationaliteter i Malmö kommer att besöka den här platsen och tillsammans skapa liv i den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.