En av Hunnestadsstenarna hittades efter att ha varit försvunnen i 300 år. Foto: Ole Worms/Firas Razak

Försvunnen runsten hittad efter 300 år

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen gjordes ett sensationellt arkeologiskt fynd vid grävarbeten utanför Ystad. En av de försvunna Hunnestadsstenarna hittades efter att ha varit försvunnen sedan 1700-talet.

– Ett fantastiskt roligt fynd, som man inte trodde skulle inträffa. Den här stenen har varit borta så pass länge att vi trodde den var förstörd, säger Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet.

Hunnestadsmonumentet är sannolikt från 900-talet och enligt arkeologer är det ett av landets märkligaste monument från vikingatiden.

– Kommunen lägger ut VA-ledningar och arkeologer var på plats då det är ett arkeologiskt intressant område. Det är rätt tunna schakt man gräver, så det var verkligen tur att vi stötte på den, säger Anders Rosendahl, arkeolog Länsstyrelsen Skåne.

Ger ny kunskap

Hunnestadsmonumentet bestod av åtta stenar, varav tre bildstenar och två runstenar. Det fanns bevarat i början av 1700-talet, men försvann senare. Några av stenarna återfanns på markerna vid Marsvinsholms slott 1814. I dag står tre av stenarna på Kulturen i Lund.

– Det här fyndet kommer att ge oss mycket ny kunskap, inom flera områden, såväl konst- och religionshistoria som arkeologi, säger Magnus Källström.

Stenen hittades vid bron över Hunnestadsån utanför Ystad. Foto: Firas Razak

Varit del av en bro

Runstenen hittades på en plats där det tidigare har funnits en bro som gått över bäcken i Hunnestad. Den har då varit en av stenarna i ett brofundament. Knappt 20 meter från fyndet bor Max Rosell.

– Det känns lite galet att det var så himla nära. Men det är jättekul för byn, vi alla har pratat för stenarna, man har undrat vart de tagit vägen. En del är på museum, nu är en hittad och då är det bara en kvar, säger Max Rosell.

Stenarna i monumentet är enligt en översättning av runskrift från stenarna på Kulturen i Lund resta av Esbern och Tomme. De förmodas ha varit stormän som enligt fältarkeolog Axel Hansen kan ha haft kopplingar till den danska kungamakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.