Till vänster: Anders Carlsson Jerndal står i sitt bageri iklädd en vit skyddsdräkt. Till höger: brödlimpor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Carlsson Jerndal, VD för Pågens bageri i Malmö, förklarar i klippet varför brödet kan bli dyrare. Foto: Linda Ekström/ SVT

Pågen kan behöva höja brödpriset – kräver kompensation av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

I oktober presenterade regeringen ett stödpaket för elkunder i södra Sverige, men inte för gaskunder. Nu efterfrågar sydsvenska företag som använder gas ett liknande stöd. Annars riskerar deras priser att öka.

Det skånska brödföretagets VD har länge uppmärksammat den bristande energiförsörjningen i elområde 3 och 4.

– Det kommer bli tufft för den sydvästsvenska industrin om inte regeringen kommer med stöd, säger Anders Carlsson Jerndal, VD på Pågen.

Brödjättens brödugnar drivs uteslutande på biogas. Även om gaspriser är lägre i dagsläget jämfört med de senaste månadernas toppnoteringar, menar Anders Carlsson Jerndal att brödpriser kan höjas.

– Gaspriserna är fortfarande sex gånger högre än normalprisnivån. Högre räkningar driver på prisökningar.

”Regeringens skyldighet att säkra industrin i kristider”

Flera av EU:s medlemsländer, bland annat Tyskland och Spanien, har presenterat stödpaket för gaskunder.

Enligt Nordion Energi, som bland annat äger och driver det svenska gasnätet, utgör gas 20 procent av all energi i sydvästra Sverige. Pågens VD vill ha ett liknande stöd som svenska elkunder fått.

– Det handlar om konkurrensneutralitet mellan energislagen. Det ska vara lika. Speciellt nu när vi gjort vår klimatomställning från olja. Det är regeringens skyldighet att säkra industrin i kristider, säger Anders Carlsson Jerndal.

SVT Nyheter Skåne har sökt energiminister Ebba Busch (KD) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.