Även inom den privata tjänstesektorn samt inom industrin och byggbranschen, dämpas sysselsättningstillväxten, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos. Foto: Linda Fridh

Fortsatt hög arbetslöshet trots 17 000 nya jobb i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Skånes arbetsmarknad utvecklas starkt de närmaste åren och länets företag har stora anställningsplaner. I år och nästa år beräknas 17 400 nya jobb skapas. Länets fortsatta utmaning är den strukturella arbetslösheten.

Det visar Arbetsförmedlingens senaste prognos, där 1 050 skånska arbetsgivare har intervjuats under våren.

Trots nya jobb inom den offentliga sektorn, är tillväxttakten förhållandevis svag och bromsar länets totala jobbtillväxt. Även inom den privata tjänstesektorn samt inom industrin och byggbranschen, dämpas sysselsättningstillväxten.

Prognosen är att nästan 9 900 nya jobb skapas i år och knappt 7 500 under nästa år.

– Det är tydligt att högkonjunkturen dämpades mot slutet av förra året. I Skåne ökade varslen ganska drastiskt kring årsskiftet, men enligt prognosen handlade det om en tillfällig nedgång och vi ser ingen lågkonjunktur inom vår prognoshorisont, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker.

Flest nya jobb i västra Skåne

Sverige har en fortsatt stark arbetsmarknad, men påverkas av en mer återhållsam tillväxt i den globala ekonomin och toppen på konjunkturen har passerat.

Bristen på arbetskraft är ett fortsatt hinder för jobbtillväxten i landet och även i Skåne, bland annat som en följd av minskad invandring och färre övergångar från studier.

Länets arbetslöshet visar ingen tydlig långsiktig trend och ökar något år 2020 efter att ha minskat förra året.

Under slutet av 2019 beräknas arbetslösheten bli 9,0 procent av arbetskraften (58 000 personer) och 9,1 procent (59 600) under slutet av 2020.

Även om västra Skåne står för majoriteten av alla nya jobb innebär flyttströmmar från länets östra kommuner, att arbetslösheten ökar i väst.

Kommunerna kan vända trenden

Länets största utmaning är den strukturella arbetslösheten, som har ökat med över 20 000 personer sedan förra konjunkturtoppen för mer än tio år sedan.

Den viktigaste förklaringen är att antalet utomeuropeiskt födda arbetslösa ökat under den perioden, men speciellt för Skåne är att ökningen av antalet arbetslösa som är inrikes födda, är större jämfört med övriga landet.

– Kommunerna spelar en avgörande roll för att vi tillsammans ska lyckas med kompetensförsörjningen och att sänka den strukturella arbetslösheten. De har huvudmannaskapet för grund-, gymnasie- och vuxenskolan, men är också den dominerande arbetsgivaren för några av de viktigaste yrken som behöver utbildas till 2020-talet, säger Mona Mårtensson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer