Ikea höll på tisdagen ett stormöte för att berätta om omorganiseringen som lett till att 470 i Skåne varslas. Foto: SVT

Fortsatt oro på Ikea efter nytt stormöte

Publicerad

Höstens varsel på 470 tjänster i Malmö och Helsingborg ligger fast. Men oron finns kvar när Ikea går igenom sin största omorganisationen någonsin.

Det var i höstas som Ikea kom med beskedet: 7 500 tjänster försvinner globalt, varav 650 i Sverige.

Det var kontoren i södra Sverige som drabbades hårdast. 220 tjänster varslades i Malmö och 250 i Helsingborg.

Samtidigt innebär ommöbleringen inom företaget att de över tid kommer att anställa 11 500 globalt, men hur många av dessa tjänster som placeras i Sverige är fortfarande oklart.

Förändringen började inom HR, logistik och fastighet och där är man klara med ommöbleringen.

– Den kommer att implementeras den första juni. Men vi är mitt inne i förändringen och därför vet vi inte exakt hur många som kommer att få lämna, säger Felix Östman på Ikeas pressavdelning.

De personer som tvingas lämna sina jobb kommer att erbjudas minst nio månadslöner, säger Fredrik Håkansson Lund, ställföreträdande landschef på Ikea.

Stormöte på tisdagen

På tisdagen kallades de anställda i bland annat Malmö och Älmhult till ett stormöte. Inga nya varsel presenterades, utan siffran 650 gäller fortfarande. Det bekräftade företaget för SVT.

Den här gången väntar en större förändring för de anställda inom kommunikation, marknad och finans.

– Vi kommer att informera om vilka roller som kanske inte kommer att finnas kvar och vilka nya roller som det kommer finnas möjlighet att kliva in i, säger Daniela Rogosic.

”Finns en oro hos en del”

Från fackligt håll försöker man kämpa för att så många som möjligt kan få stanna inom företaget.

 – Vi gör allt vad vi kan för att våra anställda ska få nya roller i den nya organisationen, eller andra tjänster inom företaget, säger Eva Sonesson, förste vice ordförande för Unionenklubben på Ikea.

Hur är stämningen hos de anställda?

– Det är klart att det finns en oro hos en del, vad som händer med just min roll och min tjänst? Samtidigt ser många medlemmar att Ikea måste göra något, säger Eva Sonesson.

Bakgrunden till omorganisationen är att Ikea vill lägga mer fokus på digitalisering, hemleveranser och citybutiker för att möta ett förändrat kundbeteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer