Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när meteorologen Tora Tomasdottir tar sig mellan höst och sommar i Skåne Foto: Linda Ekström

Fortfarande sommar i delar av Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Två mil mellan höst och sommar? Jo, faktiskt. I Lund har hösten inträtt, men i Malmö och Helsingborg är det fortsatt sommar.

För att hösten, enligt meteorologisk definition, ska ha inträtt ska temperaturen vara under tio grader fem dygn i rad. Detta har ännu inte inträffat i Malmö eller Helsingborg.

– Det är rekord. Hösten har aldrig varit så här sen sedan mätningarna startade i Malmö 1917, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Så sen har hösten inte varit på över 100 år. Senast hösten var sen i Malmö var 2017, då inträdde höstvädret den 6 november.
 

Chatta om höstvädret med SVT:s meteorolog

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tusen tack för alla smarta och intressanta frågor!

Nu lämnar jag chatten, ses i TV-sändningarna ikväll.

Ann-Britt • Tack Tora. Nu blev jag ännu mer intresserad av mätstationer! Inte precis som att sätta ut en hink och säga att det regnat 1/2 liter, min mätare visar 4 grader och solen strålar och det haglar!!! Ha-Ha-Ha.

Underbart haha

Björnen • Högtryck på vintern innebär ofta rejält kallt häruppe i norrland. När en front sveper in från norska havet över fjällkedjan och vidare mot kusten så kan temperaturen stiga med närmare 30 grader på bara några timmar. Hur kan det bli en sådan enorm skillnad då det är mitt i vintern?

Hej igen Björnen!

Rejäl kyla under vintern beror ofta på värmeutstrålning under kraftig inversion. i den stillastående luften sjunker temperaturen ordentligt. När det sen kommer in varmare luft från atlanten krävs det ganska lite för inversionen att brytas upp och då kan temperaturen svänga kraftigt på mycket kort tid. charmen med att bo i ett land som ligger nära ett stort hav men samtidigt ha inlandsklimat till och från.

Björnen • Varför uppstår pärlemormoln nästan uteslutande då det passerat djupa lågtryck över norrland med västliga eller nordvästliga vindar?

Hej Björnen!

Pärlemormoln kräver kraftig vind på mycket hög höjd, det sker när när lågtrycken passerar. Västlig vind är också gynnsam eftersom det då kan bildas vågor på den svenska sidan fjällen.

Rob • Entropiskillnaden mellan fotonenergin på in och utgående ljus borde påverka negativt av ökad molnbildning. Påverkas fotosyntesen negativt? I så fall även kommande växtlighet.

Nu är jag ingen expert på fotosyntes men kommande växtlighet kan i högsta grad påverkas av klimatförändringar, till exempel ger mer koldioxid mer gynnsamma förhållanden för växtligheten. Huruvida den påverkas av ökad molnbildning låter jag vara osagt.

Rob • Varför är vädret så extremt känsligt? En grad ökad uppvärmning ger så stora och olika förändringar på planen. Borde inte buffertsystem kunna jämna ut dessa energiökningar?

Hej igen Rob!

Haven fungerar lite som buffert men om det är konstant varmare eller kallare så påverkas också haven.

Jag vet inte om vädret är så extremt känsligt egentligen?

Ander • Kommer det komma snö i år

Hej Ander!

Det är mycket sannolikt!

Ann-Britt • Tack för svaret, men hur kan man mäta temperaturer i så olika förhållanden? Känner instrumentet bara grader?

Termometern känner bara grader men våra kroppar påverkas olika.

Tack för bra frågor!

owe • Wobblar jordklotet i sin färd runt solen, och inverkar det i så fall på klimatet?

Hej Owe!

Jorden wobblar inte men jordens bana ändras på lång sikt, den går från att vara lite elliptisk till att vara helt cirkulär. Jordaxelns lutning i förhållande till solen varierar också, även det på mycket lång sikt.

Det här påverkar klimatet och kallas Milanokovic-cykler, tidsperioden för dessa cykler ligger på 1tiotusentals år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer